×
Meniu

Ce este foliculita?

Foliculita este o afecțiune dermatologică des întâlnită, indiferent de vârstă. De obicei este cauzată de infecția bacteriană sau fungică a foliculilor piloși (săculeții de la baza firelor de păr, care se găsesc sub piele). La început, în jurul foliculilor afectați pot să apară mici umflături roșii, ulterior infecția se poate răspândi și pot să apară umflături dureroase, acoperite de cruste.

Foliculita poate fi extrem de neplacută, iar în formele severe poate duce la pierderea permanentă a părului și la cicatrici, de aceea este recomandat să consultăm un medic specialist, care să pună un diagnostic corect și să ne prescrie un tratament adecvat.

Cauza apariției foliculitei este, de cele mai multe ori, stafilococul auriu – o bacterie pe piele, care dacă patrunde în organism poate duce la apariția unor afecțiuni. Dincolo de acest stafilococ, există însă și alte cauze ale foliculitei, cum ar fi: infecțiile cu ciuperci, infectarea firelor de păr crescute pe sub piele, infecția cu alte bacterii, cum sunt cele care se pot găsi în jacuzzi sau într-o piscină nedezinfectată corespunzator

Oricine poate suferi la un moment dat de foliculită, specialiștii ne spun că sunt și anumiți factori care implică un risc mai mare de infecție, cum ar fi: îndepărtarea părului prin bărbierit, epilarea cu aparatul de ras sau cu epilatorul, folosirea anumitor creme hidratante pe baza de uleiuri, care blochează canalele sebacee, igiena precară, anumite medicamente, cum sunt corticosteroizii folosiți pentru ameliorarea inflamațiilor sau o altă afecțiune dermatologică precum dermatitele sau acneea.

Simptomele foliculitei diferă în funcție de forma pe care o ia această afecțiune și de cât de gravă este. Totusi, printre cele mai comune manifestări se enumara:

  • grupuri de mici puncte roșii sau coșuri cu capătul alb, care se dezvolta în jurul firului de păr;
  • umflături pline cu puroi care se sparg și formează cruste;
  • senzația de mâncărime a pielii și de arsură la nivelul epidermei;
  • piele sensibilă și dureroasă.

Dacă manifestările se răspândesc și pe alte zone sau simptomele nu dispar iî cateva zile, este indicat să-ți faci o programare la medicul specialist pentru că este posibil sa ai nevoie de un antibiotic sau de un antifungic ca sa controlezi evolutia foliculitei. Nu urma tratament fără recomandările medicului!!!

 

Ai grijă de sănătatea ta!