Ce este epilepsia?
La 26 martie este marcată Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day.
Epilepsia este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice cronice. Se estimează că 50 de milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie. Epilepsia poate fi prezentă la orice vârstă, deşi debutul ei este cel mai adesea în copilărie sau în ultimii ani de viaţă.
Este important de rețiunut faptul că epilepsia este tratabilă, 70% dintre persoanele cu epilepsie pot scăpa de convulsii urmând un tratament cu medicamente. Restul, de 30% dintre oameni bolnavi, au epilepsie rezistentă la medicamente, dar există tratamente suplimentare care pot îmbunătăţi controlul crizelor sau pot opri cu totul crizele.
Există o varietate de opţiuni de tratament pentru convulsiile rezistente la medicamente, inclusiv intervenţia chirurgicală, terapia dietetică administrată medical şi stimularea nervilor, opţiuni care trebuie evaluate în cadrul unui program individual de urmărire a evoluţiei epilepsiei pentru fiecare persoană bolnavă.
În creierul nostru milioane de celule nervoase transmit mesaje prin semnale electrice unul altuia. În timpul unei crize epileptice, aceste semnale electrice sunt perturbate, iar acest lucru afectează modul în care ne simțim sau ce facem în timp ce criza se produce. Uneori există o cauză clară a convulsiilor, de exemplu, dacă cineva are leziuni ale creierului de la o naștere dificilă, o infecție cum ar fi meningita, un accident vascular cerebral sau un traumatism cranian. Alteori, cauza este necunoscută și atunci se presupune originea genetică a epilepsiei. Acest lucru este uneori moștenit de la unul sau ambii părinți, dar, în unele cazuri, poate fi de la o schimbare care se întâmplă numai în genele proprii ale persoanei.
Stabilirea diagnosticului de epilepsie este unul de durată și sunt necesare mai multe tipuri de investigații pentru a putea aprecia tipul de crize, localizarea crizelor și asocierea altor patologii concomitente. O persoană este considerată că suferă de epilepsie dacă îndeplinește următoarele criterii:
- cel puțin două crize convulsive neprovocate sau reflexe la un interval de cel puțin 24 ore
- criză neprovocată (sau reflexă) și o probabilitate a riscului de recurență a crizelor de cel puțin 60%, după 2 crize neprovocate în următorii 10 ani.
- diagnosticul unui sindrom epileptic.