Campania de vaccinarea antigripală a fost lansată
În instituțiile medicale din capitală a început vaccinarea antigripală. Astfel, toate persoanele din grupurile de risc se pot adresa la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin, inclusi cele care se deservesc la IMSP Clinica Universitară de AMP a USMF ”N. Testemițanu”.
Reamintim că Republica Moldova au fost livrate săptămâna trecută 218 mii de doze de vaccin antigripal. Dozele de vaccin sunt distribuite centrelor de sănătate publică, iar ulterior instituțiilor medico-sanitare din țară. Acestea sunt destinate prioritar copiilor și adulților din grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire, dar și contingentelor profesionale.
Specialiștii spun că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Mai mult, un vaccin anual împotriva gripei sezoniere este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva acestei boli, mai spun medicii. Datele oficiale arată că milioane de oameni suferă de gripă în fiecare an. S-a demonstrat că vaccinarea are multe beneficii, inclusiv reducerea riscului de îmbolnăvire, spitalizare, protejarea grupurilor vulnerabile de persoane, inclusiv a copiilor, a persoanelor în vârstă şi a celor cu boli cronice.
Vaccinurile antigripale determină dezvoltarea anticorpilor în organism, la aproximativ două săptămâni după vaccinare şi oferă protecție împotriva infecției cu virusurile care sunt utilizate pentru a face vaccinul. E de menționat că, virusurile gripale se schimbă întotdeauna, ceea ce înseamnă că vaccinul antigripal este actualizat în fiecare an. O persoană care nu se simte bine ar trebui însă să amâne vaccinarea, până se recuperează.
La fel ca în sezonul gripal precedent este recomandată vaccinarea concomitentă împotriva gripei și a infecției COVID-19.
Compoziția vaccinului corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru emisfera de nord, sezonul 2022-2023.