×
Meniu

Astăzi este marcată Ziua Planetei Pâmânt

În fiecare an, la 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

 

Ziua Pământului are scopul să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să ne inițieze cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.

 

Stilul de viață adoptat de oameni în ultima perioada s-a dovedit a fi nechibzuit în raport cu protecția mediului.  Conform unui studiu ce include concluziile a peste 1300 de experți din 95 de țări, maniera în care au fost până acum exploatate resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării însăși posibilitatea Planetei noastre de a asigura supraviețuirea generațiilor viitoare. Modalitatea dezechilibrată de folosire a bogățiilor naturale a produs modificări ireversibile în sensibila balanță care asigură viața pe Pământ.

 

În Republica Moldova Ziua Planetei Pământ se sărbătorește începând cu anul 1990 și include activităţi de salubrizare, plantare, amenajare a teritoriului, ore ecologice petrecute în şcolile din ţară, activităţi de informare, concursuri etc.Totodată, pe parcursul ultimilor ani doritorii participă la Campania mondială Ora Pământului, când deconectează benevol energia electrică pentru o oră stabilită.

 

Republica Moldova dispune de toate tipurile de resurse de apă dulce (rîuri, lacuri şi apele subterane), iar conform datelor observaţiilor serviciilor de mediu, calitatea apei din rîurile Nistru şi Prut pe parcursul ultimilor ani corespunde claselor de calitate III – IV (poluată – moderat până la poluată). Mai alarmantă se prezintă calitatea apei rîurilor mici, ce înregistrează un grad înalt de poluare cu ioni de amoniu, nitriţi, produse petroliere, fenoli, detergenţi anionici, consumul biochimic de oxigen şi un nivel redus al conţinutului de oxigen dizolvat în apă.

 

Deci, de fiecare dintre noi depinde dacă în continuare lăsăm generațiilor viitoare, inclusiv copiilor și nepoților noștri o planetă pe care să poată trăi – cu ape curate, soluri fertile și păduri sănătoase. Despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindem pentru a proteja Natura, știm cu toții, trebuie doar să le aplicăm!