Apa potabilă – un factor indispensabil pentru fiecare om
Apa potabilă este un factor indispensabil pentru fiecare om, iar calitatea acesteia influențează direct starea de sănătate. Hidratarea este esențială – știm cu toții că este necesar să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi, mai ales în perioada estivală! Totodată, atenționăm că este importantă și calitatea apei!
Conform datelor unui monitoring de audit al Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică, în anul 2020 au funcţionat: 2908 sonde arteziene de utilizare publică, 63 apeducte urbane din surse subterane, inclusiv 50 cu asigurarea din surse subterane de alimentare cu apă şi 13 apeducte urbane cu asigurarea din surse de suprafaţă de alimentare cu apă, 84 033 fântâni publice de mină. Rezultatele supravegherii calității apei potabile din sondele arteziene de utilizare publică denotă nivele sporite de neconformitate la parametrii chimici.
Astfel, rezultatele încercărilor de laborator efectuate de către cele 10 laboratoare ale CSP din cadrul ANSP relevă că ponderea probelor neconforme Normelor sanitare la parametrii chimici examinate din sondele arteziene au constituit, în anul 2020, în medie 71%, comparativ cu 65,9% – anul 2019. Probele cercetate au fost neconforme după conţinutul de fluor, nitraţi, bor, amoniu, sulfaţi, fier etc. Ponderea neconformităţii probelor de apă prelevate din sondele arteziene la parametrii microbiologici constituie 23%.
Conform unor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul apei contaminate microbian cauzează în unele regiuni din Africa şi America Centrală până la 40-80% din bolile diareice acute. În ţările Uniunii Europene apa potabilă este factorul care cauzează până la 6% dintre maladii, iar în Republica Moldova, apa folosită în scopuri potabile este un factor care determină până la 20-25% din cazurile de BDA şi hepatită virală A (HVA) şi circa 25-30% din bolile somatice, preponderent în zonele rurale.
Totodată, unii medici, specialiști în urologie și nefrologie, susțin că apa dură poate genera formarea pietrelor la rinichi, din pricina depunerilor de săruri minerale.
Apa dură poate avea efecte negative și asupra pielii, mai ales dacă este sensibilă. În primul rând, apa dură face săpunul să se dizolve mai greu, iar asta înseamnă că reziduurile vor rămâne pe piele, care acoperă porii, ceea ce poate cauza acnee sau inflamații. Pe de altă parte, duritatea apei usucă pielea și, conform unui studiu efectuat în anul 2016, poate crește riscul apariției eczemelor la bebeluși.